Göbek Deliğinizde Yaşayabilen Mikroorganizmalardan Haberdar mısınız?

Oldukça tuhaf gelebilecek bilimsel bir girişime göre, göbek delikleri şaşırtıcı bir çeşitlilikteki bakterilere ev sahipliği yapıyor. Eğlence, genç araştırmacılardan oluşan bir ekibin göbek deliğinin mikrobiyomunu keşfetme fikrini bulduğu 2011 yılında North Carolina State Üniversitesi’nde başladı. Göbek deliğinde bakteriler yaşayabiliyor mu ve bakteri kolonileri, mikroorganizmalar vücudun geri kalanında bulunanlardan acaba farklı mı?

Göbek Deliği Bakteriler için En Uygun Nokta

Araştırmacılar, RNA dizilişini kullanarak 60 gönüllünün göbeğinde yaşayan 2368 farklı mikroorganizma ve bakteri türünü tespit ettiler. Sekiz bakteri türü, göbek deliği mikrobiyomunda toplam sayının % 45’inde baskın olmasına rağmen, bireyler arasında hala inanılmaz çeşitlilik vardı. Örneğin, her göbek deliğinde tek bir bakteriden fazlası vardı ve örneklenen göbek deliklerinin sadece %10’unda türlerin 2,188’i mevcuttu. Birkaç yıl boyunca duş almamış veya banyo yapmamış bir denekte ayrıca iki Archaea türüne de rastlandı.

Sonuçlar korkutucu olsa da gerçek şu ki, göbek deliğiniz bir mikrop yuvası olmak için harika bir mekân. Belki de bundan sonra göbek deliğinizin hijyeni ile biraz daha fazla ilgilenebilirsiniz.