Bilgisayar Biliminin En Büyük Sorununu Bir Amip Çözdü!

Küçük bir amip, en gelişmiş algoritmalardan daha hızlı bir çözüm buldu. Bilgisayar bilimindeki en eski problemlerden biri olan (TSP) Gezgin Satıcı Sorunu, sadece tek bir hücre tarafından çözüldü. Bu küçük amipin zor problemleri çözme şekli, bilgisayar teknolojilerinin matematiksel yönünü sonsuza dek değiştirebilir.

Gezgin Satıcı Sorunu Nedir ve Bir Amip Bunu Nasıl Çözdü?

Şehirden şehre giden bir satıcı olduğunuzu hayal edin. Mümkün olduğunca para kazanmak için rotanızdaki her şehre ulaşmanızı sağlayacak en kısa ve verimli rotayı bulmak istiyorsunuz. Sorunu çözmenin tek yolu; her mesafeyi hesaplamak ve bu hesaplar, rotaya daha fazla şehir eklendiğinde katlanarak zorlaşıyor. 4 şehir için sadece 3 farklı yol varken, 6 şehirde 360’ı, 10 üzerinde şehir olan olası rotaların sayısı milyonları buluyor.

Oldukça açık nedenlerden dolayı, birçok insan bu sorunları mümkün olduğunca çabuk çözmenin yollarını bulmakla ilgileniyordu. Keio Üniversitesi araştırmacıları tarafından üretilen Physarum polycephalum, yiyeceğe doğru hareket eden ve ışıktan uzaklaşma hareketi yapan çok basit bir organizma. Araştırmacılar, bu verimliliği (TSP) Gezgin Satıcı Sorunu’ nu çözmek için bir cihaz oluşturmak amacıyla kullandılar. Bu özel durumda, her kanal varsayımsal satıcımızın rotasındaki bir şehri ve o kenti ziyaret etmenin sırasını temsil ediyor.