Kredi Sicilini Olumsuz Etkileyen Durumlar

Kredi Sicilini Olumsuz Etkileyen Durumlar

Banka ve finans kurumlarının nezdinde sizin hakkınızda bilgi sahibi olmalarını gerektirecek doneler olmalıdır. Ödeme alışkanlıklarınızda kredi sicilini olumsuz etkileyen durumlar nedeni ile kredi talebiniz geri çevrilebilir. En ufak bir finans kriziniz kara listeye girmenize neden olabilir iken sicilinizi temizlemek ise o denli kolay değildir.

Bankacılık Sisteminde Kredi Siciliniz Nasıl Görünür?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kayıtları, üye bankalar tarafından oluşturulur ve paylaşıma açılır. Kişilerin ödemeleri istatistikî olarak bu veri tabanında kayıt altındadır. Kredi kartı borçlarının ödemeleri ya da bireysel krediler ile ilgili her gecikme bu kayıtlarda görünür. Ödemediğiniz her borç ve gecikmiş ödemeler kredi sicilinizde olumsuz puanlamalar alır. KKB kayıtları silinebilir nitelikte değildir; sistemdeki bu kayıtlar üzerinde eski kayıtlar baki kalmak üzere, periyodik durum güncellemesi yapılır. Gecikme durumu yaşanmıyor ve düzenli hale gelmiş ise bir süre sonra, yeni kredi başvurularınız için bu sorun olmayacaktır.

Kara Liste Nedir, Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kamuda bilinen yaygın adı ile kara liste; TCMB (Merkez Bankası) ve Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) şahılar ve kurumlar için oluşturmuş olduğu problemli ödemeler (bireysel krediler, çek ve senetler) ile ilgili verilerin toplamıdır. Herhangi bir dönem takibe düşmüş bir kredi kartı, konut veya araç kredisi borcunuzun geri ödemesini yapmış bile olsanız, 5 yıl boyunca bu veriler takip statüsü düzeltilerek saklanır. Geri ödemesi tamamlanmamış, ödenmemiş borçların zaman aşımına uğraması ise 10 yıldır. Ödemelerinizi tamamladıktan sona 5 yıllık takip süresince olumsuz değerlendirmeye sebep olabilecek bir ödeme krizi yaşamamanız, sizi kara listeden çıkartabilir.