Raman Optik Teknolojisi Alzheimer Beyin Hasarını Görüntülemeyi Başardı

Raman Optik Teknolojisi Alzheimer Beyin Hasarını Görüntülemeyi Başardı

Raman optik teknolojisini kullanan Hollanda’daki Twente Üniversitesi bilim insanları artık Alzheimer hastalığından etkilenen beyin dokusu görüntüleri üretebiliyorlar. Bu teknik Alzheimer ve diğer bazı hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde önemli bir anahtar rol oynuyor.

Yüksek Hassasiyete Sahip Beyin Görüntüleme Cihazı Raman

Alzheimer hastalığı, beyin dokusunda protein yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarla ilişkilidir. Raman görüntüleme cihazı, artık bu etkilenen bölgelerin keskin görüntülerini almak için kullanılıyor. Etkileyici bir teknik olarak görülüyor, çünkü spesifik proteinlerden daha fazlasını gösteriyor. Etkilenen bölge bu şekilde keskin ve net bir şekilde gösterilebilir. Sağlıklı kişinin beyin dokusunda bile, protein aktivitesi ile küçük bir alan tespit edilir. Bu, nörodejeneratif bir hastalığın ilk belirtisi olabilir.

Raman mikroskopisi, kimyasal maddelerin tespiti için bir lazer ışını kullanır. Yansıtılan ve dağınık ışığın enerjisi, bir numunede bulunan maddelerin bir göstergesini verir. Raman’ın en büyük avantajı, kimyasalların ön işleme tabi tutulması gerekmemesi, etiketsiz olmasıdır.

MR, PET ve CT görüntüleme ile karşılaştırıldığında, Raman, hücrelerden daha küçük alanları çok yüksek hassasiyetle tespit edebiliyor. Bu şekilde çok değerli ekstra bir teknik olabilir. Raman görüntüleri artık sinir hücresi seviyesinde protein aktivitesi gösteriyor, duyarlılığı ise sağlıklı kişinin beyni örneğinde olduğu gibi, daha küçük olan alanları tespit etmek için yeterince yüksektir.