Eğer dinlenme pozisyonunda olduğunuzda ayağınızda hiçbir ağrı hissetmiyorken, hareket ettiğiniz anda ağrı yaşıyorsanız topuk dikeni olarak adlandırılan rahatsızlığa sahip olabilirsiniz. Ayak tabanına yapışık olan kas dokusu bazen zorlanabilir. Bu zorlanma kasta yırtık oluşmasına sebep olabilir. Topuk dikeni sorunu işte bu noktada başlıyor. Oluşan kas yırtığı içerisinde kemiksi bir doku oluşuyor. Bu doku batma ve ağrı şeklinde şikayetlere neden oluyor.
Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Olur?
Genellikle 40 yaş üstünde görülen topuk dikeni problemi, farklı yöntemler ile tedavi edilebiliyor. Bu yöntemler arasında en zahmetsiz ve en kolay olanı ESWT ile uygulanan tedavi şekli. Yani şok dalga yöntemi ile topuk dikeni tedavisi uygulaması yapılabiliyor. Yeni bir yöntem olması nedeniyle henüz tüm sağlık kuruluşlarında uygulanabilen bir tedavi şekli değil. Ancak ameliyat, uzun süreli egzersiz ya da uzun süreli ilaç kullanımı gibi durumlara gerek bırakmadığından çok sayıda hasta bu tedavi şekline ilgi gösteriyor.
Topuk Dikeninde Şok Dalga Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şok dalga tedavisi aslında bir fizik tedavi yöntemidir. Tedavide bir uygulama başlığı kullanılarak vücudun dışarısında üretilen basınç, topuk dikeni şikâyetinin baş gösterdiği bölgesine gönderiliyor. Yapılan araştırmalara göre bu tedavi şeklinin başarı oranı % 85 gibi yüksek bir rakama tekabül ediyor. Tedavi, ne kadar erken dönemde uygulanırsa, başarı oranı o kadar yüksek oluyor. Ancak minimum 3 ila 4 seans uygulama yapılması gerekir.
Her seans bir hafta ara ile uygulanıyor ve 20 dakika sürüyor. Anestezi ve ilaç kullanılmasına gerek kalmıyor. Şok dalga tedavisi böbrek taşlarını kırmak amacıyla çok uzun yıllardır uygulanıyordu. Herhangi bir yan etkisi ya da ağrı gibi şikayetler; bu yöntemde söz konusu olmuyor. Ancak tedavi herkese uygulanabilen bir yöntem değil.