Şiddetli Adet Sancısı Neden Olur?

Şiddetli Adet Sancısı Neden Olur?

Adet döneminde sürekli ağrılar çekiyorsanız bunun sebebi adet kanının dışarıya atılması için rahimde meydana gelen kasılmalar ve rahimdeki dolaşımın yavaşlamasıdır. Bu tür dönemlerde rahim içinde salgılanmakta olan prostaglandin adlı maddeler sinir uçlarını uyardığı için ağrı çekmenize sebep olur. Şiddetli adet sancısı neden olur ve nasıl başa çıkılır diye merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Adet sancısı ile birlikte bulantı ve kusma da yaşıyorsanız postaglandinlerin etkilerinden söz edilebilir. Yumurtlamanın olduğu adet sikluslarında şiddetli adet sancıları ortaya çıkabilir. Fakat bu ağrılar bazı durumlarda hayat kalitenizi etkileyebilecek kadar ileriye gidebilir.

Jinekolojik Olarak Ne Zaman Değerlendirilmeli?

Adet sancılarınızı ağrı kesiciler ile kontrol altına alamıyorsanız jinekolojik olarak rahatsızlığınızın değerlendirilmesi gerekebilir. Adet sancılarınız gündelik aktivitelerinizi yapmanızı engelliyor ise mutlaka jinekolojik bir muayene gereklidir.

Değerlendirmelerdeki temel hedef yumurtalık kistleri ve miyomların ortaya çıkartılmasıdır. Bu tür durumların varlığının tespit edilmesi şiddetli adet sancılarının tedavi edilmesi için gerekli olan ilk süreçtir.

Şiddetli Adet Sancısı Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekolojik muayene esnasında şiddetli adet ağrılarına yol açabilecek bir sorun saptandığı zaman ilk olarak o sorunun üzerine yoğunlaşılması tedavinin olumlu sonuçlar verebilmesi açısından son derece önemlidir. Yetersiz değerlendirme ve araştırma yapılmadan uygulanan tedavilerin başarı oranları düşüktür.

Muayenede jinekolojik bir sorun ortaya çıkmadığı zaman ilk önce ağrı kesici tedavisi uygulanır. Bu tür ilaçlar ağrıyı kestikleri gibi aynı zamanda prostaglandin üretimini de azaltabilecek olan ilaçlardır. Çift yönlü tedavi sağlayan ilaçları adet kanamaları başlamadan 24 saat öncesinde almanız gereklidir. İlaçların alım dozları uzman doktorunuz tarafından yapılacak olan detaylı muayene sonrasında belirlenmelidir. Bu tür tedavi yöntemleri sayesinde genellikle şiddetli adet sancıları kolay bir şekilde engellenebilmektedir.