Ağız Kuruluğunun 10 Nedeni

Ağız Kuruluğunun 10 Nedeni

Stres, susuz kalma gibi geçici sebepler ile hissedilen ağız kuruluğu normal bir durumdur. Tükürük salgısının azalması ile ağız kuruluğunun sürekli hale gelmesi ise başka sorunların göstergesidir. Peki, neden tükürük salgısı azalıyor? Aslında bu sorunun birden fazla cevabı var. İşte ağız kuruluğunun 10 nedeni!

1-Tükürük Bezi Hastalıkları

Diş hekimliğinde  "xerostomia" adı verilen ağız kuruluğu tükürük bezlerinin tükürük salgılama fonksiyonlarının azalması sonucu oluşuyor. Tükürük salgısındaki azalma, ağızdan başlayarak çok ciddi sorunları tetikliyor. Tükürük kanallarının tıkanması, Sjogren sendromu gibi rahatsızlıklarda çoğu kez tükürük salgısı da kurur.

2- Menopoz

Genellikle menopoz döneminde ve menopoz sonrasında hormon seviyelerinin değişmesi, kadınlarda kalıcı ağız kuruluğuna yol açar.

3-Burun problemleri

Salyalarını ağza boşaltan dış salgı bezleri (Salvia) salgı eksikliği ağızda konuşma ve yeme zorluklarına sebep olur. Bu yara, ülser gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Kronik ağızdan nefes alma dar geniz yolu sebebiyle tıkalı bir burun sonucu oluşabilir ve ağız kuruluğu görülür.

4-Çeşitli İlaçlar

Diüretikler, ağrı kesiciler, burun açıcılar, ateş düşürücüler ve antihistaminikler gibi 400’den fazla ilacın yan etkilerinden biri ağız kuruluğudur. Kanser tedavisindeki kemoterapi ve radyoterapi de ağız kuruluğunun genel sebepleri arasında bulunuyor.

 5- Radyasyon Terapisi

Özellikle kanser tedavisi sırasında radyasyona maruz kalabilen baş ve boyun bölgesindeki tükürük bezleri hasarı ile görülen tükürük kaybı geçici veya kalıcı ağız kuruluğu etkeni olabilir.

6-Reflü

Mide ekşimesi olarak bilinen gastroözofajeal, reflünün az bilinir bir yan etkisidir. Mide asidi yemek borusundan boğaza doğru çıktığında, rahatsızlık ve yangı hissi uyandırır. Bu da ağız ve boğazın kurumasına sebep olur.

7- Romatizmal Hastalıklar

Salgı yapan bezler özellikle gözyaşı ile tükürük bezlerini tuttuğu, “otoimmun hastalıklar” denilen gruba ait Romatoid Artrit, deri tüberkülozu gibi hastalıklara neden olabilirler. Bağışıklık sistemi vücudun salgı bezlerini etkiler ve ağız kuruluğu da görülen belirtilerdendir.

8-Şeker Hastalığı (Diyabet)

Hipoglisemi semptomları daha çok idrara çıkma ihtiyacına doğurur, kandaki yüksek glikoz oranı, böbreklerin sıvıyı tekrar çekme performansını düşürür ve bedenin susuz kalması ile birlikte ağız kuruluğu görülür.

9- Fazla Kahve ve Çay Tüketimi

Kahve ve çayda bulunan; tein, kafein ve teofilin maddeleri, ağızda kuruluk hissi yaratır. Kafein içeren içeceklerin fazla tüketilmesi, ağız kuruluğunu tetikler fakat su takviyesi ile geçebilen bir durumdur.

10- Ağız Bakım Ürünleri

Alkol içerikli bazı ağız bakım ürünleri, özellikle de gargaralar, ağızdaki bakterileri öldürürken, ağızdaki mukozayı etkiler ve ağız kuruluğuna da neden olur.